Draadloze lamp – het gemak dient de mens

Draadloze lampen zijn vaak slimme lampen die je kunt bedienen met verschillende apparaten. Dat kan je smartphone zijn, een afstandsbediening of een andere wifi-apparaat. Ook kun je gebruik maken van spraakbesturing. Een draadloze lamp wordt dus onbekabeld ingezet. Deze slimme verlichting heet ook wel smart verlichting. Muur schakelaars en dimmers zijn voor deze verlichting overbodig geworden. En daarmee bedien je je lampen ook niet langer vanaf één vast punt. 

Een draadloze lamp met ‘ver-weg’-bediening

Jouw draadloze lampen kun je eigenlijk vanaf elke plek nu in- en uitschakelen of dimmen. 

De term ‘draadloos’ is dan ook niet dat je nu een batterij in je lamp hebt zitten. Draadloos betekent dat je je lampen nu kunt aansturen vanaf een digitaal apparaat. Zo heb je natuurlijk veel meer speelmogelijkheden met je licht. Je hoeft ook niet de bank steeds af om naar je lichtknopje te lopen. Met een afstandsbediening stuur je je lichtbronnen. Wel is hier een bepaalde afstand aan gebonden. Via een afstandsbediening kun je je draadloze lamp binnen enkele meters vlot bedienen. Gebruik je echter je smartphone voor je lichten, dan is afstand geen bezwaar. Je hebt dan alleen een connectie met het internet nodig. Als je dan vergeten bent je lichten uit te doen en je reist naar Frankrijk, dan kun je bij wijze van spreken in Parijs je kamer lichten uitzetten met je mobiele telefoon.

Een ongebreideld kleurengamma

Draadloze lampen hebben een groot voordeel. Je bent namelijk niet meer gebonden aan een en dezelfde lichtkleur. Er zijn draadloze spots die koud wit licht of warm wit licht geven. En spots die RGBW (rood-geel-blauw-wit) aankunnen. De laatste kan dus zo’n beetje alle mogelijke kleuren tonen. Dat loopt op tot liefst 16 miljoen kleuren. Met deze optie kun je altijd je eigen sfeer in gekleurd licht neerzetten. Bijvoorbeeld een warme gloed als sfeerverlichting. Of een koeler spectrum als je op je laptop aan het werk bent. Heb je een party? Dan kun je je lamp zelfs omtoveren in een disco ball.

Draadloze lamp als inbraakwering

Bij draadloze lampen is ook aan inbraak gedacht. En wel aan de preventie daarvan. Je kunt een draadloze lamp namelijk op allerlei manieren instellen. Je kunt programmeren dat je lamp zo nu en dan aan en uit gaat als jij weg bent. Zo lijkt het door de belichting alsof er toch nog iemand in huis is. Dan bedankt de dief snel voor de eer. En je kunt ook een instelling doen zodat het licht al aan is als je uit je bed gaat en uitgaat als je de huisdeur achter je dicht trekt, op weg naar je werk.

Natuurlijk zijn ook batterijen mogelijk

Is jouw huis wel geschikt voor een draadloze lamp? Als je een stroomaansluiting hebt en je hebt internet is er geen enkel probleem om je hele huis van smart lampen te voorzien. Heb je na voorgaande te hebben gelezen toch geen zin in apps installeren? Dan kun je het natuurlijk ook bij lampen houden die op accu’s of batterijen gaan. Ook dan heb je geen bedrading nodig. En dat is soms handig, zoals op de donkere zolder of in het bijkeukentje zonder elektra. Er zijn hele mooie lamp modellen op de markt. Online zijn ze zo gevonden.