Financiën bij een nieuwe woning

Je woont pas echt lekker in je woning wanneer deze voldoet aan je eisen en wensen en zolang je er geen financiële zorgen van hebt. De financiering bij een nieuwbouwwoning zijn bijvoorbeeld net wat anders geregeld dan bij een bestaande woning. Het is goed om duidelijk te weten hoe alle financiën in elkaar steken. Op deze pagina worden een aantal termen uitgelegd.

Nieuwbouwwoning financieren

Bij een nieuwbouwwoning betaal je in feite voor een woning die je nog niet hebt gezien. Dit op zich een gek idee, maar daarom is dit dan ook anders geregeld. Wanneer je een hypotheek afsluit dan bestaat de koopsom uit de grond en de prijs van de woning. Na het tekenen van de aanneemovereenkomst moet eerst de grond worden betaald. De rest van de woning wordt betaald in termijnen. Deze termijnen hangen vaak samen met bepaalde fases van de bouw. Steeds wanneer er bepaalde zaken zijn afgerond moet er ook een betaling worden gedaan.

Om deze betalingen in de termijnen te doen wordt er een zogeheten bouwdepot aangemaakt. Dit is een bouwdepot waar de bank het geld in stort dat wordt gebruikt. Hoewel je wel hypotheekrente betaalt over het gehele bedrag ontvang je rente over het gedeelte dat je nog niet hebt betaald.

Bij een nieuwbouwwoning moet je ook rekening houden met zaken als meerwerk of minderwerk. Dit hangt natuurlijk helemaal van jezelf af. Wil jij een specifieke keuken hebben waar voor werk voor nodig is of wil je aan je woning een stuk uitbouw hebben. Ook de badkamer wordt vaak meerwerk voor gedaan, omdat veel mensen de ideale badkamer in hun huis willen hebben. Het tegenovergestelde kan ook het geval zijn dat mensen juist minder in de woning willen, waardoor de kosten juist lager uitvallen.

Tot slot is het altijd belangrijk om alle voorwaarden contractueel goed te hebben vastgelegd. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als er gebreken zijn in de woning of wanneer de bouw langer duurt dan gepland?