Hoe werken zonnepanelen?

Er wordt steeds vaker gekozen voor zonnepanelen op het dak. Dit is ook niet vreemd, want zonnepanelen bieden voordelen voor zowel het milieu als voor de portemonnee. Natuurlijk wil je wel weten hoe de zonnepanelen werken. De panelen bestaan uit zonnecellen. Die vangen zonlicht op en zetten dit om in stroom. Die stroom gaat vervolgens door de omvormer. Die zorgt dat de stroom wisselstroom wordt. Zo kan je het gebruiken in huis. Wanneer er onvoldoende zonne-energie is, dan kan dit worden aangevuld met stroom van de energiebedrijven. Is er te veel zonne-energie? Dan kan dit worden teruggeleverd aan de bedrijven.

Tip: Woon jij in de omgeving van Almelo? Informeer dan naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Almelo op Zonduurzaam.nl. Zo weet jij precies hoe interessant de investering in zonnepanelen voor jou is.

Zonnepaneel mogelijkheden in Nederland

Ook in Nederland kan je goed met zonnepanelen werken. Daar haal je dan wel de zonnepanelen specialist bij. Natuurlijk is het zo dat meer zonuren voor meer zonne-energie zorgt. Dat betekent echter niet dat zonnepanelen bij bewolkt weer niet goed kunnen functioneren. Het is natuurlijk wel zo dat de opbrengst met enkele tientallen procenten kan dalen wanneer het bewolkt is. Wanneer er maximale zon is, dan functioneren de zonnepanelen natuurlijk het best. Ze leveren ook bij slechter weer of in de wintermaanden nog altijd goede stroom. Bedenk je ook dat Nederland zo’n 1.500 zonuren per jaar kent. Dat betekent dat je dus meer dan voldoende zon kan opvangen.

Aan de slag met salderen

In de ideale situatie stem je de verwachte opbrengst af op het verwachte energieverbruik, maar dit kan natuurlijk lang niet altijd. Het is echter geen probleem wanneer er te weinig energie wordt opgewekt. Het is dan mogelijk zonne-energie aan te vullen met reguliere energie. Wanneer er echter veel meer energie uit de zon wordt opgewekt, dan is dat ook terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Zo is het altijd te gebruiken. De energie die wordt teruggeleverd wordt verrekend met de afgenomen stroom van leveranciers. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Dit wordt gedaan door een terugleververgoeding te bieden. De hoogte van de vergoeding kan wel verschillen per leverancier. Het is echter zelden rendabel om van terugleveren te leven. Goed verbruik afstemmen is dan een slimme zet om optimaal ervan te profiteren.