Persoonlijke valbeveiliging? Met een harnas is dat op z’n best

Harnas

Als je als doe-het-zelver of als professional een klus gaat uitvoeren waarbij er een reële kans bestaat dat je zou kunnen vallen, en dat je bij zo’n onverhoopte val gerust ernstig letsel zou kunnen oplopen, dan is het van harte aan te bevelen maatregelen te nemen op het gebied van valbeveiliging. Zeker als er geen andere goede mogelijkheden zijn is het dragen van een veiligheidsharnas de beste optie. Zo’n harnas zit heel wat comfortabeler om je lichaam heen dan je wellicht denkt. De meeste exemplaren kun je zien als een doordachte constructie van veiligheidsgordels, uiteindelijk vastgemaakt aan bijvoorbeeld een hoogwerker, steiger of gebouw. Of het in jouw specifieke situatie nu verplicht is of niet een harnas te dragen, het is eerder verstandig te voorzichtig te zijn dan te onvoorzichtig. Het kan daarom allerminst kwaad er altijd een opgeslagen en gebruiksklaar te hebben, voor het geval dat.

Harnas

Welke soorten harnassen bestaan er zoal?

Alle veiligheidsharnassen dienen in principe hetzelfde doel. Toch is er enige variatie te herkennen binnen de assortimenten van harnasspecialisten. Te denken valt aan bijvoorbeeld de volgende subsoorten:

• Basisharnassen. Deze zijn ‘alleen’ bedoeld voor het bieden van valbeveiliging.

• Harnassen met aanvullende elementen die zorgen voor extra draag- en werkcomfort. 

• Veiligheidsharnassen waarvan de banden rond de borst en de benen extra goed te verstellen zijn. Dit is zeker aan te raden voor kleine en lange mensen, net als voor mensen met onder- en overgewicht.

• Harnassen die speciaal voor vrouwen zijn ontwikkeld

Harnas