Zijn er meerdere legionella soorten?

soorten legionella

Legionella bacteriën hebben het vermogen om te overleven en zich te vermenigvuldigen in verschillende soorten watersystemen. Denk hierbij aan zwembaden, bubbelbaden, fonteinen, industriële koelvloeistof of apparatuur van de tandarts. Bij temperaturen boven de 20° C zullen ze zich snel vermenigvuldigen, met name bij temperaturen tussen de 32° C en 42° C.

Er zijn wel meer dan 58 verschillende soorten Legionella bekend. Minder dan de helft van dezen zijn echter schadelijk voor mensen. Ongeveer 25 soorten legionella bacteriën zijn slecht voor ons. Hoewel er dus veel schadelijke legionella zijn, zijn de meeste soorten gelukkig heel zeldzaam. In dit artikel bekijken we de ziekten die gevaarlijke Legionella bacteriën kunnen veroorzaken en de verschillende stammen van de Legionella bacterie die hiermee in verband worden gebracht.

soorten legionella

Longontsteking en veteranenziekte

De serogroepen 1, 3, 4 en 6 van de Legionella pneumophila soorten zijn erkend als schadelijk voor mensen. L. pneumophila serogroep 1 is hiervan de gevaarlijkste en veroorzaakt de meeste infecties.

Deze Legionella stam kan longontsteking, diarree of zelfs veteranenziekte (ernstige longontsteking) veroorzaken en claimt een sterftecijfer van ongeveer 10%. Hier moet wel bij gezegd worden dat de mensen die het meeste risico lopen op ernstige gevolgen van een dergelijke infectie, meestal mensen zijn met een verminderd afweersysteem, ouderen of mensen met chronische ziekten (met name chronische longziekten).

Legionella bacteriën die longontsteking veroorzaken zijn onder andere Legionella bozemanae, Legionella micdadei, Legionella dumoffi en Legionella wadsworthii. Deze Legionella bacteriën kunnen worden ingeademd via waterdruppeltjes in de lucht als de omstandigheden dit toelaten. Er is slechts een handvol bacteriën nodig om bij iemand een longontsteking te veroorzaken.

Pontiackoorts

Pontiackoorts wordt niet altijd opgemerkt en is gelukkig niet zo ernstig als de veteranenziekte. De symptomen van deze ziekten lijken erg op die van een acute griep zoals misselijkheid, spierpijn, koorst, hoest en hoofdpijn. Pneumonie is echter geen symptoom van deze ziekte. Pontiackoorts wordt meestal veroorzaakt door Legionella feeleii en Legionella longbeachae.