Doe de zelftest op de Nederlandse Snurkpoli

Kleine confessie, beste lezers: ik ben een vrij ernstig snurker. Al sinds ik mij kan heugen doe ik dit, mijn broertje plaagde me er vroeger altijd al mee bijvoorbeeld. Waar ik echter nooit eerder achter ben gekomen, is dat ik niet alleen snurk maar ook nog eens slaapapneu heb. Midden in mijn slaap, en een keer of tien per uur,  sluit mijn luchtpijp zich en krijg ik geen adem. Het gros van de tijd ga ik hieraan voorbij maar sinds mijn nieuwe partner me hierop attendeerde ben ik me er eens in gaan verdiepen. De website van de Nederlandse Snurkpoli bood helderheid en een uitkomst.

10

Ben je een snurker? Misschien heb jij ook wel een apneu!

5Vandaar ook dat ik jullie wilde wijzen op de Nederlandse Snurkpoli, een initiatief van het Nederlands Slaap Instituut. Ongeveer een op de vijftien Nederlanders heeft een apneu, zonder dit te weten van zichzelf, en dat terwijl de gevolgen ernstig kunnen zijn. Bij plezierig wonen hoort ook plezierig leven en je nachtrust en daarmee je dagelijkse leven kan aardig vergald worden door een slaapapneu. Ik kan wel telkens berichten over goede bedden en goede matrassen, maar dit is een net zo belangrijke factor voor een goede slaap en goede gezondheid. 

Daarom raad ik je aan de zelftest te doen op de website van de poli, die nog geen halve minuut van je tijd in beslag neemt. Het biedt wel gelijk duidelijkheid en geeft je handvatten voor het ondergaan van een onderzoek bij je huisarts of de snurkpoli zelf. Bovendien biedt de website handige oplossingen voor het apneu, bijvoorbeeld een snurkbeugel of neusdopjes.

8